Rozdáváme dárky: Ke každému nákupu nad 3.000 Kč získáte od nás dárek zdarma.

Jídelní stoly – jak vybrat ten správný?

STŘEDOBOD VEŠKERÉHO DĚNÍ V DOMÁCNOSTI. U TOHOTO STOLU TRÁVÍTE VĚTŠINU DOMA STRÁVENÉHO ČASU. JAK SI VYBRAT TEN SPRÁVNÝ? DALI JSME DOHOROMADY V PŘEHLEDNÉ FORMĚ VŠE, CO PŘI VÝBĚRU JÍDELNÍHO STOLU BUDETE ZVAŽOVAT. 

 

IDEÁLNÍ PARAMETRY JÍDELNÍHO STOLU

- výška 72–78 cm, doporučeno 75 cm

- šířka stolu min75 cm, doporučeno80 cm

- vzdálenost od spodní hrany lubu k zemi min.65 cm

 

IDEÁLNÍ PARAMETRY JÍDELNÍCH STOLŮ PODLE POČETU OSOB V CM 

 

čtverec

Obdélník

kruh

 

 

Délka

Šířka

 

1–2

 

60

 

 

75

2

80

 

 

85

3

 

100

800

95

4

 

120

800

105

5

 

170

85

120

6

 

200

85

130

7

 

 

 

150

8

 

 

 

165

 

 

MATERIÁLY

Dalším parametrem by mohl být materiál, ze kterého je stůl vyrobený.

Obecně bychom vám doporučili stůl z masivu. Kvalitou jsou napřed před ostatním materiálem a kus pravého dřeva vypadá krásně. To si budete uvědomovat při každém pohledu i dotyku. Navíc se dá snadno ekologicky zlikvidovat. U masivu rozlišujeme 3 druhy – spárovka (lepená), biodeska (vrstvená) a rostlý masiv.

Masiv je dražší varianta. Levnější a velmi vkusně vypadá také dýha. Dřevo lepené na deskách z dřevotřísky, nebo na laťovky a desky MDF. Tento materiál se současnou dobu stává mezi designéry číslem jedna, pokud jde o výrobu větších kusů nábytku. 

Lamino je finančně nejméně náročná varianta. To z něj rozhodně nedělá lacinou volbu. Má skvělé vlastnosti, je nenáročné na údržbu a je dostupné v nekonečném množství barev. Dokonce mu to vedle pravého dřeva nebezpečně sluší.

Sklo je varianta pro moderní interiéry. V kombinaci s ocelí se zdůrazní křehkost, kterou vám dřevo nenabídne. Náročnost údržby není třeba dlouze rozmazávat.