Kontakt pro velkoobchodní spolupráci: +420 606 618 281

Která matrace je ta pravá?

Věděli jste, že matraci je třeba vyměnit zhruba 9x za život? Kdy jste ji naposledy měnili vy? Možná je právě teď čas na změnu. Projděte si náš krátký návod.

 

Řekněme, že zvažujete nákup nové postele. Jenže se ztrácíte ve všech těch skvělých typech a nových technologiích. Anebo se vám nechce pročítat si zdlouhavé popisné návody na výběr zřejmě nejdražší matrace? Zoufat již nemusíte. Připravili jsme pro vás přehledný ne nutně nudný průvodce světem matrací. 

 

Začneme zlehka, a to přeměřením stávající postele, do které matraci pořizujete. Rozměr matrace je důležitý pro správný odpočinek. 

Rozměry matrací v cm šířka x výška

70x200

80x180

80x190 

78x195 

80x200

90x180

90x190

80x190 

90 x200 

 

 

90x195 

100x200

 

 

85x195 

120x200 

 

 

 

140x200

 

 

 

160x200 

  

 

Typy matrací

V druhé fázi se zaměříme na druhy matrací. Zmiňujeme zde jejich hlavní funkce, výhody a nevýhody snadno a pochopitelně. Každý typ má své pro a proti a než se rozhodnete pro ten svůj pamatujte, že se jedná o zhruba 10letou investici. Můžete si vybrat „pohodlíčko“ za pár stovek, ale třeba nejste tak bohatí, abyste si mohli dovolit laciné věci. Právě proto, že existuje tolik variant, máte možnost si vybrat tu pravou.

 

  1. Taštičková

Taštičková technologie vychází z klasických pružinových matrací. Evoluce dopřála každé pružině vlastní obal, tzv. „taštičku“ – materiál z netkané textilie, který zbavil matraci vrzajícího klišé.

Jednotlivé pružiny v taštičkách mohou mít různou tuhost. To je jedna z velkých výhod této varianty. Protože je naším tělem matrace na různých bodech zatížena nerovnoměrně, různá tuhost pružin zajistí dokonalou zpětnou oporu pohybového aparátu přesně tam, kde to během spánu potřebujete. Dopřejete si tím komfortní spánek a budete se probouzet ve skvělé formě.

Taštičky mohou být také uvnitř matrace různě řazeny, a to klasicky či plástvově. Obecně platí, že čím větší hustota taštiček na m², tím lépe.

  • Klasické řazení znamená taštičky vyrovnané jedna za druhou. Jedná se o typické řešení, které bývá finančně výhodnější.
  • Plástvové řazení vytváří vzor plástve. To simuluje pocit spánku na vodním lůžku a patří mezi dražší varianty.

 

Plusy taštičkové matrace

  • Vzdušnost

  • Pružnost

  • Nevyžaduje podkladové rošty

  • Tvarová stálost

 

Mínusy taštičkové matrace

  • Vyšší tvrdost

  • Dražší

 

  1. Latexová

 

Číslo dvě v našem hodnocení. Zlatá střední cesta v poměru cena / výkon. Velmi pohodlná, kvalitní volba za dostupnou cenu. Moderní technologie odlévání do forem zajišťuje jednotné vlastnosti po celé ploše matrace. Vzhledem k tomu, že se jedná o přírodní materiál, nikdy se vám nestane, že by vám matrace (ani nová) „nevoněla“.

Největší výhodou zde je bodová elasticita. To znamená, že k deformaci materiálu dochází pouze v místě zatížení (pokud položíte na tuto postel sklenku vody, neměla by se převrhnout, ani když kousek od ní budou děti skákat).

Latexové matrace jsou vysoce hypoalergenní, nedrží se v nich roztoči, a tedy jsou jasnou volbou pro alergiky a děti v rámci prevence alergií.

 

Plusy latexové matrace

  • Bodová elasticita

  • Hypoalergenní

  • Přírodní materiál

  • Termoregulační vlastnosti

 

Mínusy latexové matrace

  • Měkčí

  • Dražší

 

 

  1. Pěnová

Pěnové matrace jsou lehké, snadno se s nimi manipuluje (dají se stočit bez poškození). Můžete si u nich vybrat rozdílný druh tvrdosti. A…jsou nejlevnější volbou. Dělí se na tři různé druhy – PUR (molitan), HR (studená), Líná (paměťová).

PUR matrace se přizpůsobí vašemu tělu. Je jako, z trochou nadsázky, strečové džíny, které vás v létě obepnou a nepustí letní vánek pohladit vaše zapalující se lýtka. Jedná se o variantu, kterou raději zvolíte do pokoje pro hosty nebo na chalupu.

HR matrace je eko volbou pro vás, kteří nevěří, že ledovce tají pouze ve filmech Ala Gorea. Jsou totiž vyráběny bez chlóroflórokarbónátů. Vyznačují se vysokou elasticitou a jak tvrdil Old Shatterhand o své kožené bundě, kterou nikdy nesundával: „V létě chladí, v zimě hřeje.“ Přesně to je na těchto pěnových matracích krásné. V létě se díky svým přirozeným vlastnostem rychle zchladí a v zimě drží teplo.

Líná matrace je jakoby na míru šitá. Sice si za ni možná připlatíte na druhou stranu se vám natolik přizpůsobí, že se v noci ani jednou nepřevalíte. Její struktura je vzdušná, a proto se nebudete ve spánku potit. Bude ale možná chvíli trvat, než si na tento futuristický zážitek zvyknete.

 

 

Péče a ochrana o matrace obecně

  • Matraci pravidelně otáčejte, aby na ní zatížením nevznikaly proleženiny

  • Také ji přirozeně větrejte. I vaše babička věděla, že se postel stele až po vychladnutí

  • Potah matrace bývá součástí nákupu nové, dbejte na praní této časti. V nejlepším případě na 60°

  • Každých 8 – 10 let si udělejte radost a pořiďte si novou matraci

  • Pokud je to možné, matraci vysávejte

 

Článek psaný s láskou ke spánku a adorací pohodlí vám doufáme pomohl. Pokud si ale stále nejste jistí, určitě se poraďte s autorizovaným prodejcem, který vám pomůže s výběrem matrace na míru pro celou rodinu, hotel i chatu.

×

Splátková kalkulačka ESSOX